Korona on vaikeuttanut livekonserttien järjestämistä ja samalla luonut aivan uudenlaisia tapoja nauttia konserttitunnelmasta. Kerromme tässä artikkelissa livekonserttien kohtalosta korona-aikana.

Peruutuksia peruutusten jälkeen

Koronaepidemian vuoksi monet kauan odotetut livekonsertit on jouduttu perumaan. Tämä on ollut suuri pettymys niin artisteille kuin yleisöllekin. Artisteille tilanne on aiheuttanut jopa taloudellista ahdinkoa, jota osa heistä on lähtenyt vastustamaan perin ansiokkaasti aivan uudenlaisin keinoin.

Livestream-keikat

Osa artisteista on alkanut tarjota perinteisten livekonserttien sijaan livestream-keikkoja. Näin suora keikka tarjotaan suoraan yleisön kotiin tietokoneen tai älylaitteen kautta ja siitä on mahdollista nauttia oman kodin turvassa sosiaalista etäisyyttä ja turvavälejä noudattaen. Samalla kuuntelijat eivät kuitenkaan joudu jättämään odottamiaan keikkoja väliin – vaikka ne tarjoillaankin hieman erilaisessa muodossa kuin aiemmin on totuttu.

Esimerkkinä Antti Tuisku

Antti Tuisku on yksi niistä artisteista, jotka lähtivät etunenässä järjestämään livestream-keikkoja. Hän oli pitkään suunnitellut suurta livekeikkaa, joka kuitenkin jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Kesäksi suunnitellut loppuunmyydyt Bailantai-konsertit oli tarkoitus esittää Helsingin Olympiastadionilla ja kyseessä olikin suuri satsaus. Keikkojen peruminen oli Antille kova paikka, vaikka näillä näkymin keikat tullaankiin näkemään livenä Olympiastadionilla kesällä 2021.

Haastavasta tilanteesta lähti idea livestream-keikasta. Keikalla Antti veti livestreamina Valittu Kansa -albuminsa. Lisäksi keikalla nähtiin Antin keskustelevan piispa Teemu Laajasalon kanssa. Keikan katseluoikeuden pystyi ostamaan Ticketmasterin kautta.

Osalla katsojista oli vaikeuksia päästä sisään livestream-keikalle, mutta ne, jotka pääsivät sisään, hehkuttivat keikkaa. Keikkaa kuvattiinkin kotisohvalta käsin toteutetuksi bailantaiksi, joka varmasti toi iloa ja rytmiä sosiaalista etäisyyttä noudattaneisiin koteihin.

Antti itse on kertonut seuranneensa tiiviisti Warner Music Live -tiimin kanssa kevään koronaepidemiatilanteen kehitystä ja sen aiheuttamia muutoksia yleisötapahtumiin Suomessa sekä ulkomailla. Hän korostaa, että tärkeintä on huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Antin livestream-keikka onkin oivallinen esimerkki siitä, että poikkeuksellisessa tilanteessa voidaan käyttää poikkeuksellisia keinoja ja tällaisessa tilanteessa uudet ideat ovat tarpeen. Livestream-keikka on ollut varmasti Antille aivan uudenlainen elämys ja sen kautta myös Antin fanit pääsivät nauttimaan hänen musiikistaan, vaikka ensin näyttikin siltä, että konsertit voi tältä keväältä ja kesältä unohtaa.